Kek yang di bakar menggunakan periuk COOKLINE tak perlu di gris/ atau di lapik dengan kertas kerana ianya tidak akan melekat. |
RESEPI
Bahan A
2 cawan gula
2 cawan air suam
* hanguskan gula sehingga merah berbuih dan masukkan air
Bahan B
200 ml susu cair
3 sudu besar majerin
* Masukkan keduanya ke dalam Bahan A dan kacau hingga gula cair.
* Biarkan suam. ---sesuam kuku lah lebih kurang
Bahan C
2 cawan tepung gandum
1 sudu makan soda bikarbonat
* Diayak bersama sehingga 3x
Bahan D
8 biji telur gred B
Dipukul seperti telur dadar
Cara Membuat
1. Masukkan bahan C dan diikuti bahan D ke dalam bahan A yang telah suam.
2. Kacau supaya bancuhan tidak bergetel dan tapiskan adunan ke dalam periuk set B.
3. Tutupkan Periuk dan letakkan di atas dapur gas dengan menggunakan api yang paling perlahan
4. Selepas 40 minit, padamkan api dan biarkan selama 10 minit.
5. Siap untuk dihidangkan.
c.a.t.a.t.a.n z.h.u.l.i.a.n.a
Terima kasih pada kak Ummi Chanteek Beauty & Wellness atas perkongsian resepi ini.
c.a.t.a.t.a.n z.h.u.l.i.a.n.a
Terima kasih pada kak Ummi Chanteek Beauty & Wellness atas perkongsian resepi ini.
No comments:
Post a Comment