PENYEDIAAN
STOK TULANG UNTUK NASI
*
2 kg tulang lembu/kambing/ayam yang ada daging
*
15 biji buah pelaga
*
15 kuntum bunga cengkih
*
15 biji lada hitam
*
2 biji bunga lawang
*
1 batang kulit kayu manis
*
1 sudu kecil jintan putih
*
1 biji buah pala (diketuk)
*
1sdb rempah MANDY
*
3 helai bay leaves / daun Salam
*
1 inci halia (diketuk)
*
1 ulas bawang putih diketuk
*
2 sdt garam
*
1/4 sdt serbuk safron
Cara-cara
penyediaan stok ayam/daging
Rebus
tulang & daging sehingga empuk bersama rempah ratus, bay leaves dan halia.
Tapis, ambil stok dan tulang & daging.
PENYEDIAAN
NASI
*
3 cawan beras YAMAN/ARAB
*
3 cawan stok tulang
*
2 sdb minyak sapi / mentega / minyak zaitun
*
1 labu bawang besar holland (potong dadu)
*
1 biji tomato yang kecil (potong dadu)
*
4 biji buah pelaga
*
4 kuntum bunga cengkih
*
2 biji bunga lawang
*
2 batang kulit kayu manis
*
5 biji lada hitam
*
1 biji limau kering hitam
*
1 sdb rempah MANDY
Cara-cara
penyediaan nasi
1. Tumis
rempah ratus dan bawang besar bersama minyak sapi / mentega / minyak zaitun
sehingga layu bawang kekuningan .
2. Masukkan
tomato dan rempah MANDY dan masak sehingga layu.
3. Masukkan
beras dan goreng sehingga beras berkilat atau air kering.
4. Masukkan
stok tulang dan kismis. letakkan limau hitam kering ditengah beras. Kacau
sehingga sekata dan tutupkan periuk.
5. Selepas
20 minit, buat lubang ditengah-tengah nasi dan letakkan cawan kopi/lompang,
letakkan seketul kecil arang yang telah dibakar hingga berbara, tuangkan
sedikit minyak masak/zaitun pada arang tu..masa ni asap akan keluar
berkepul-kepul. Tutupkan periuk.
6. Bila
dah masak, bolehla titiskan pewarna kuning pada nasi
PENYEDIAAN
SALATAH / SOS
*
2 biji tomato
*
2 cili merah
*
1/2 biji bawang besar
*
sedikit daun ketumbar/sup/batang saderi/pudina
*
1sdb jus LEMON
*
garam & gula secukup rasa
CARA
PENYEDIAAN SALATA / SOS
1.
Kisar semua bahan dan masukkan garam, gula dan air perahan lemon.
DAGING/ayam
PANGGANG
1
kg daging kambing
1
sdb serbuk ketumbar
1/2
sudu kecil serbuk jintan manis
1/2
sudu kecil serbuk lada hitam
1
sudu kecil serbuk kunyit
1
sdbSERBUK MANDY( kalau tak ada,gantikn dgn rempah campuran )
2
biji bawang besar ~ dihiris bulat
1
sdb madu
5
ULAS BAWANG PUTIH DI KETUK 2 biji lemon ~ dihiris bulat
Garam
Sedikit
2
sdb minyak zaiton untuk menggoreng
pewarna
kuning/ saffron
Cara
penyediaan ayam/daging:
1.
Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning. Perapkan
dalam 15 minit.
2.
Gorengkan dengan minyak zaiton yang sedikit.
KELEBIHAN
MENGGUNAKAN COOKLINE DALAM MEMASAK NASI ARAB
- nasi masak sekata dengan kadar masa yang cepat
- cookline mampu meneutralkan kesan asap arang terhadap nasi
- original resepi menggunakan periuk tanah liat supaya menyedapkan lagi aroma nasi arab. Cookline mampu memberi kesan original tersebut sebab lapisan cookline menggunakan tanah liat/seramik
- nasi tidak berminyak
- nasi tidak berbau minyak sapi sekiranye menggunakan minyak sapi semasa menumis
- semasa memanggang ayam, tidak perlu menggunakan aluminium foil...rasa ayam lagi enak bila dimasak dalam cookline.
Terima
Kasih pada Chanteek Beauty Wellness atas perkongsian
resepi. Dengan COOKLINE bukan sahaja dapat menjimatkan masa
malah menjadikan masakan anda bertambah sihat dan sedap.
No comments:
Post a Comment